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Please note that the following document, although believed to be correct at the time of issue, may not 
represent the current position of the CRA. 
Prenez note que ce document, bien qu'exact au moment émis, peut ne pas représenter la position 
actuelle de l'ARC.  
 
PRINCIPAL ISSUES: Can premiums paid by an individual to purchase additional medical travel 
insurance be claimed as a medical expense? 
POSITION: To be a medical expense under 118.2(2)(q), one of the requirements is that the 
premiums must be paid to a private health services plan.  Insufficient information to conclude.  General 
comments provided. 
REASONS:  Our reading of the legislation 
   
       2007-022990 
XXXXXXXXXX       Allan Nelson, CMA 
       (613) 443-7253 
June 7, 2007 
 
Dear XXXXXXXXXX : 
 
Re:  Medical Travel Insurance 
     Technical Opinion Request 
 
This is in reply to your electronic mail to us dated April 2, 2007.  You asked whether premiums paid by 
you and your wife to purchase additional medical travel insurance can be claimed as a medical expense 
on your income tax return.  It is our understanding that the insurance is only for you and your wife and 
the premiums have been paid to acquire separate policies at each of XXXXXXXXXX .  It is also our 
understanding that the insurance is for personal travel and is not deductible in computing any business 
income for you or your wife. 
 
Our Comments 
 
As can be seen in the following discussion, in some instances the cost to acquire certain medical travel 
insurance policies can qualify as a medical expense.  Without reviewing the terms of your existing travel 
medical insurance policies, we cannot comment on whether the premiums you paid to purchase those 
policies would meet the requirements to be a medical expense.  In this instance, your local Tax Services 



Office could more appropriately answer your question.  However, we can provide the following general 
comments. 
 
As noted in paragraph 64 of our Interpretation Bulletin IT-519R2 (Consolidated), entitled "Medical 
Expense and Disability Tax Credits and Attendant Care Expense Deduction", amounts paid to acquire 
certain travel medical insurance policies can qualify as a medical expense under paragraph 118.2(2)(q) 
of the Income Tax Act.  In order to qualify, the amounts must be paid as a premium, contribution or 
other consideration to a private health services plan ("PHSP").  Paragraph 3 of our Interpretation Bulletin 
IT-339R2, entitled "Meaning of private health services plan", lists basic elements that must be present in 
the plan in order to be a PHSP.   
 
3. A private health services plan... is a plan in the nature of insurance. In this respect the plan must 
contain the following basic elements: 
(a) an undertaking by one person, 
(b) to indemnify another person, 
(c) for an agreed consideration, 
(d) from a loss or liability in respect of an event, 
(e) the happening of which is uncertain. 
 
Paragraph 4 of the same Interpretation Bulletin IT-339R2 explains that in order to be a PHSP, the 
coverage under the plan must be for hospital care or expense or medical care or expense which 
normally would otherwise have qualified as a medical expense under the Income Tax Act.  In this regard, 
see paragraphs 19 to 66 of our Interpretation Bulletin IT-519R2 (Consolidated), which sets out the 
Canada Revenue Agency's general position regarding the expenses that qualify as medical expenses. 
 
Please note that if the particular medical travel insurance policy covers items that would not otherwise 
be a medical expense under subsection 118.2(2) of the Income Tax Act (for example, if, in addition to 
covering medical expenses such as hospital and medical practitioner costs, the policy also provided 
coverage for non-medical expenses, such as death benefits), it is our view that the entire amount of 
premiums paid to acquire the policy would not qualify as a medical expense.   
 
All of the Interpretation Bulletins referred to in this letter are available on our Internet web site at 
www.cra-arc.gc.ca.  Alternatively, you may request copies by phoning 1-800-959-2221. 
 
We hope that our comments will be of assistance to you. 
 
Yours truly, 
 
Gwen Moore  
for Director 
Business and Partnerships Division 
Income Tax Rulings Directorate 
Legislative Policy and Regulatory Affairs Branch 
 
 
 


