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Please note that the following document, although believed to be correct at the time of issue, may not represent the 

current position of the CRA. 

Prenez note que ce document, bien qu'exact au moment émis, peut ne pas représenter la position actuelle de l'ARC.  

PRINCIPAL ISSUES: Can an individual claim a tax credit for a charitable donation made by his/her deceased spouse's 

will in the year in which the spouse died?    

POSITION: Yes 

REASONS: In accordance with subsection 118.1(5) of the Act, charitable gifts made by an individual in his or her will 

are deemed to have been made by the individual in the year of death.  The CRA's administrative practice allows a 

taxpayer to initially choose which spouse or common law partner will report a donation or gift and allows for the 

subsequent transfer of any carry-forward balances from one to the other.  Since the gift made by an individual's will is 

deemed to be made in the year of death, the donation is available for the administrative practice of spouses sharing 

donations. 

XXXXXXXXXX  

         2010-037262 
         P. Waugh 
 
October 26, 2010 
 
 
Dear XXXXXXXXXX : 
 
Re:  Allowable Charitable Donations from Deceased Spouse's Will 
 
I am writing in response to your letter of June 11, 2010 sent to CRA's Shawinigan-Sud Tax Centre concerning allowable 
charitable donations.  More specifically, you have enquired whether an individual may claim a tax credit for a donation 
made by his/her deceased spouse's will in the year in which the spouse died. 
 
In the situation you described, the taxpayer's spouse passed away in 2008 and his will provided for a donation of shares 
to a registered charity which were owned by the deceased.  In accordance with the deceased's will, the charitable 
donation was made in 2009 and a receipt was issued to the estate of the deceased. 
 
Our Comments 
 



Written confirmation of the tax implications inherent in particular transactions may only  be provided by this Directorate 
where the transactions are proposed and are the subject matter of an advance income tax ruling submitted in the 
manner set out in Information Circular 70-6R5, Advance Income Tax Rulings, dated May 17, 2002.  This Information 
Circular and other Canada Revenue Agency ("CRA") publications can be accessed on the Internet at http://www.cra-
arc.gc.ca.  Where the particular transactions are completed, the inquiry should be addressed to the relevant Tax Services 
Office.  We are, however, prepared to provide the following general comments. 
 
In accordance with subsection 118.1(3) of the Income Tax Act (the "Act"), an individual may claim a donation tax credit 
with respect to gifts made in the taxation year.  While there is no authority in law for doing so, it is CRA's administrative 
practice to accept gifts made by the spouse or common law partner of that individual as part of an individual's "total 
charitable gifts" as defined in subsection 118.1(1) of the Act.  Pamphlet P113, Gifts and Income Tax 2009, provides 
information regarding whether a gift would qualify for the donation tax credit. 
 
The CRA administrative policy with respect to donation splitting recognizes that generally donations made by one 
member of the family unit is tacitly a donation made on behalf of the family unit, regardless of the name necessarily 
given for purpose of the supporting receipt.  Consequently, the policy allows for the most beneficial use of the donation 
for tax credit purposes between spouses and common-law partners.  This policy presumes that a spousal or common-
law partnership existed at the time of the donation.   
 
Pursuant to subsection 118.1(5) of the Act, charitable gifts made by an individual in his or her will are deemed to have 
been made by the individual in the year of death and not by the estate.  Accordingly, the donation can be claimed on the 
terminal year return, even though the transfer is made by the deceased's representatives rather than the deceased, and 
might not be made until a subsequent taxation year.  For the purposes of this subsection, a gift is considered to have 
been made "by the individual's will" where the executors of the estate are required to transfer a specific property or 
amount to a recipient that is a qualified done.  An amount is certain, in this regard, if there is no discretion left to the 
executor(s) as to the whether the gift can be made, or as to the amount of the gift.    
 
Assuming a spousal or common-law relationship existed at the time of death and the donation would otherwise qualify 
as a gift under the Act for purposes of the charitable donation tax credit, where a donation is made in accordance with 
the terms of a deceased's will, the surviving spouse and the executor(s) can arrange a tax credit claim that is most 
beneficial to both parties.  This results in a surviving spouse having the option of claiming the donation on his/her return 
in the year in which the spouse dies. 
 
We trust these comments will be of assistance. 
 
Yours truly, 
 
 
Randy Hewlett 
Manager 
for Director 
Ontario Corporate Tax Division 
Income Tax Rulings Directorate 
Legislative Policy and Regulatory Affairs Branch 
 
 
Cc: James Larochelle, Shawinigan-Sud Tax Centre 


